Putem juca in Europa?


Intrigat de stirea aparuta pe site-ul Uefa, in care se vorbeste despre proiectul de reintinerire a lui Marian Rada, iar meciul cu dinamo e categorisit drept unul intre ”contracandidate la un loc de cupa europeana”, mi-a trecut prin minte ca s-ar putea ca insolventa sa nu fie neaparat o piedica in calea unei noi aventuri in Europa League.

Asa ca am cautat, ca un non-jurnalist ce sunt… ca jurnalistii au pus crucea Rapidului deja, Taban a scris-o si cu vopsea neagra… si am gasit in regulamentul Uefa un articol privind exceptiile de eligibilitate ale unui club caruia, din varii motive – in cazul nostru insolventa, i se poate interzice accesul la o competitie europeana, pe o perioada de minim 3 ani .

Astfel, clubul trebuie sa faca o cerere pentru exceptare – in scris si foarte bine argumentata, in care sa explice DE CE clubul ar trebui sa participe in competitiile europene. Cererea poate fi depusa oricand.

Se vor lua in considerare mai multe aspecte si dau cateva exemple :

–          marimea tarii din care provine echipa (populatie, background economic)

–          numarul de cluburi din campionatul respectiv, numarul de jucatori legitimati, performanta administrativa

–          nivelul fotbalului

–          statutul fotbalului in tara respectiva (preferintele oamenilor, piata tv de sport, asistenta la meciuri, bani din bilete si sponsorizari)

–          coeficientul UEFA

–          situatia stadionului (proprietatea clubului sau a comunitatii)

–          suportul primit de la autoritati – in special al Ministerului Tineretului si Sportului (proaspat reinfiintat).

Dupa ce toate aspectele sunt analizate, UEFA poate decide in favoarea sau in defavoarea clubului. In cazul unui aviz negativ, clubul poate merge si la TAS. (daca se considera nedreptatit)

Acum, intrebarea mea de suporter cătrănit…ar fi : oare cei din club stiu lucrurile astea?

Am inteles, Taban le are cu insolventa (cred ca le are si cu falimentul, dar.. ma rog!), a facut teoria chibritului cu avocatul lui fitos, fara sa uite sa sublinieze in stilul sau atat de categoric ca NU VOM JUCA 3 ANI IN EUROPA. Pai ti-a dat cineva in scris asta? Vorba lui Moromete.. pe ce te bazezi? 

Nu zic sa jucam sezonul urmator de Europa League, dar poate nici sa asteptam inca doua.

5 gânduri despre „Putem juca in Europa?

    • Da, o remarca pertinenta la care as adauga dupa opinia mea, cel mai important factor pt. ca RAPIDUL sa fie acolo unde-i este de drept locul: patron, finantator, investitor (cum dorim sa-i zicem) pe care dupa cum stim cu totii, nu-l avem.

    • Gandeste si invers : daca nu joci in Europa 3 ani, pentru ce sa faci transferuri, buget etc.. Eu sunt impacat cu reintinerirea, dar pana la o echipa intreaga e cale mai lunga decat 3 ani. Si problema mare e ca nimeni nu pare sa munceaca pe la Rapid in afara de Rada si o mana de oameni ramasi sa alerge.

  1. Eu personal nu am mari asteptari la o clasare cat mai sus sezonul asta,tot ce vreau este ca acesti tineri din lot sa acumuleze experienta, sa creasca si sa se mai linisteasca apele pe la club(adica sa avem si noi niste certitudini),cred ca abia de la anul le putem pretinde ceva.
    Legat de cupele europene,daca nu ma insel si Malaga este tot intr-o insolventa si joaca bine mersi in chmapions league,repet s-ar putea sa ma insel,eu asa intelesesem ca-s in insolventa.

    • Pai joaca in sezonul asta, dar daca pana la 31 martie nu face dovada platii datoriilor va fi exclusa 4 ani, nu 3. La fel se va intampla si pentru noi, si pentru dinamo. Insa exista aceasta exceptie in regulament. In plus, nu sunt comparabile datoriile noastre cu cele ale Malagai. Un alt exemplu e Partizan Belgrad, care are datorii de 60-70 de milioane. Am inteles ca guvernul sarb se va implica in acest caz. La noi, Dumnezeu cu mila..

Comenteaza si tu!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s